למד על דרוג והערכת יהלומים על פי 4 פרמטרים

גילוי יהלומים

גילוי יהלומים

כפי שהסברנו בערך אודות היווצרות היהלום, יהלומים נוצרים מפחמן המצוי בסלעים פרידוטיט ואקלוגיט. כאשר סלעים אלו שקעו אל מעבה האדמה בתהליכים גיאולוגים , והגיעו לעומק של כ-200 קילומטרים, הם  נתקלו בתנאים קיצוניים של לחץ גבוה וטמפרטורה גבוהה. בעקבות תנאים אלו, החל הפחמן שבסלעים להתגבש לכדי יהלומים. לאחר מכן, עלו סלעי קימברליט ששכנו מתחת לשכבה זו מעומק האדמה כלפי מעלה, וסחפו עימם בדרך את היהלומים, עד שהגיעו לפני השטח בדומה להתפרצות געשית. כיוון שבעומקים אלו, שוררת טמפרטורה גבוהה, היהלומים למעשה "נבלעו" בתוך הקימברליט. 

שלב מקדים- גילוי קימברליט

לכן, השלב הראשון של גילוי יהלומים מתחיל במציאת סימנים של סלע הקימברליט. ישנו סלע נוסף שנמצאו בתוכו יהלומים והוא סלע הלמפוריט המצוי יותר באוסטרליה. כאשר מגלים סימנים של קימברליט, יש לאתר את הארובה שממנה הוא יצא. כיוון שכמו שהסברנו, סלעי הקימברליט המגיעים מעומק האדמה, יוצאים החוצה על ידי לחצים מגמתיים מעומק האדמה הדוחפים אותם מעלה עד לפני השטח, כך שנוצרת מעין "ארובה " בתוך האדמה, שלרוב נראית בצורת גזר.

שלב שני - מציאת הארובה והמרבצים

שלב מציאת הארובה הוא שלב חשוב, זאת לאחר שנמצא קימברליט, שעבר בדיקות  מעבדה, ולפיהן ישנם שרידי יהלומים בתוך סלעי הקימברליט באזור. לעיתים ניתן למצוא קימברליט, ואפילו ארובה, אך הקימברליט והארובה ריקים מיהלומים. לכן, בדיקת הקימברליט לכשנמצא, חשובה מאוד לקביעת המשך החיפוש אחר הארובה. מרגע שנתגלתה הארובה ממשיכים בחיפושים מסביבה כדי לגלות היכן מצויים היהלומים בקנה מידה מסחרי. בעיקרון, רוב החפירות נעשות סביב הארובה, כאשר לעיתים היהלומים עשויים להימצא באזור מרוחק מהארובה, כיוון שבעת ההתפרצות, נסחפו היהלומים עם זרמי נהרות או ימים אל מקומות אחרים . 

שלב שלישי מכריע-כדאיות כלכלית

הגדרת כלכליות הכרייה חשובה אף היא, ולמעשה, רק כאשר מוצאים יהלומי מאקרו (יהלומים הגדולים מ 0.01 קראט), ישנה כדאיות כלכלית לכרייה, זאת כמובן בתנאי שהיהלומים הם באיכות נוי. מרגע שנמצאו יהלומי מאקרו, מתחילים  את השלב השני של גילוי היהלומים, בו יש לקבוע את המקום בעל הפוטנציאל הגבוה ביותר למציאת כמות של יהלומים איכותיים וגדולים.
גילוי יהלומים
next
prev