ליהלום, כמו כל צורה גאומטרית אחרת ישנם סוגי חיתוכים שונים. כאשר אנו אומרים "חיתוכים" הכוונה היא לזוויות הקיימות בין פאות היהלום. כאמור עבור יהלום עגול, קיימות מגוון רחב של אפשרויות חיתוך. אם כן, כפי שכתבנו במאמרים אחרים, הסיבה שבגללה מלכתחילה אנשים קונים יהלומים היא בגלל יכולתו היוצאת דופן להחזיר אור. בזכות מאפיינים פיזיקליים הטבועים ביהלום, יהלום הוא מינרל בעל החזר אור הגדול בטבע. בזכות תכונה זו, היהלום הוא האבן המבוקשת ביותר בעולם עבור טבעות אירוסין ותכשיטים יוקרתיים.
יחד עם זאת, על מנת שנוכל לנצל את מלוא האפקט של תכונת החזרת אור, עלינו לחתוך את פאותיו בזויות מסוימות כך שיווצר היחס הגבוה ביותר של החזר אור. לכן, במהלך השנים, פותחו מספר סוגי חיתוכים, אשר לפי הגדרותיהם, החזר אור היהלום הוא הגבוה ביותר. החיתוך הנחשק ביותר בעולם מבחינה זו קרוי" Ideal Cut”, ובתרגום לעברית: חיתוך היהלום האידיאלי. למשוואה זו ישנם מספר משתנים אשר חייבים להתקיים. נדגיש, כי ל " Ideal Cut” ישנם מספר סטנדרטים, והם מחולקים לרוב על פי מדינות. יחד עם זאת, הם זהים בכ 95% אחד לשני. ז"א, השוני בין הגדרות לוח בין מדינה למדינה הוא קטן ביותר. נדגיש, שכיום חיתוך היהלום האידיאלי מוגדר רק עבור יהלום עגול בלבד.
הסטנדרט היוקרתי ביותר עבור חיתוך היהלום האידיאלי הוא הסטנדרט האמריקאי. למרות זאת, ישנן מדינות שונות בהן סטנדרט אמריקאי מקובל פחות, לדוגמא במספר מדינות באירופה, רצוי שערך ה"לוח" של יהלום יהיה בין 59%-63%, בעוד שלפי הסטנדרט האמריקאי הוא אמור להיות בין54%-58%. וכך, ישנו שוני בין המקובל בסין למקובל בארה"ב וכו'. נדגיש, כי ברוב הפרמטרים ישנה הסכמה יחסית, פרט כאמור ל"לוח". הסיבה לכך שברוב הפרמטרים אין שוני כמעט בכלל, היא מכיוון שלהחזר האור ישנם כללים מתמטיים ברורים, ועל מנת לנצל את מלוא האפקט משתמשים בחוקי האופטיקה הבסיסים. לכן, אין מנוס מכך שלכולם תהא תוצאה דומה. למאמר על איך לזהות יהלומים אמיתיים, לחץ כאן.
ה"לוח" במקרה זה, הוא מעט יוצא דופן, כיוון שהוא הפאה היחידה ביהלום שאין לה זווית, כל הזוויות הן יחסיות אליה. ז"א הלוח של היהלום מייצג את קו האופק, ה"פלס" של היהלום, וכל הזוויות הן יחסיות אליו. לכן, פרמטר הלוח נמדד באחוזים, כאשר אחוזים אלו מייצגים את גודלו מכלל פני שטח היהלום במבט על. כלומר חיתוך היהלום האידיאלי קיים בכמה וריאציות שרובן תלויות בלוח היהלום.
הקושי הכרוך בחיתוך היהלום בצורה אידיאלית טמון במשקלו; על מנת ללטוש יהלום לפי הפרמטרים האידיאליים ביותר, נאבד משקל רב יחסית לגודלו המקורי בגלם. אם בחיתוך שאינו אידאלי אפשר לנצל כ45% -55% ממשקל היהלום בגלם (כלומר לאבד כ-55%-45% מהמשקל בגלם), הרי שעבור חיתוך היהלום האידיאלי עלינו לאבד חומר רב יותר, ושיעור הניצול יורד. לעיתים הניצול עומד על כ -35%! כלומר כ-65% מהיהלום המקורי בגלם הופך לאבק! לכן, לא כל היהלומים המלוטשים יחתכו בחיתוך אידאלי, כיוון שהחותך יעדיף לאבד פחות חומר וכך לקבל יהלום במשקל גבוה יותר. לעיתים ההבדלים הם קריטיים; לדוגמא, מונח לפנינו בגלם יהלום שמשקלו 2.3 קראט. על מנת לחתכו חיתוך אידיאלי עלינו לאבד כ -60%, אז משקל היהלום הסופי יהיה -0.92 קראט . ז"א על מנת לחתכו בחיתוך אידיאלי החותך יפסיד את הגודל הנחשק של 1.00 קראט. משמעות הדבר, היא שערכו של היהלום יהיה נמוך יותר במשקל של 0.92 קראט, לעומת יהלום קראט אחד בליטוש שאינו אידיאלי. כך, נוצר מצב של ניגוד אינטרסים מסוים; מצד אחד, השאיפה של הלוטש היא ללטוש את היהלום בליטוש אידיאלי, מצד שני, אם הוא יעשה זאת היהלום יאבד מערכו, כיוון שלמשקל של קראט אחד יש מחירון שונה לחלוטין לעומת יהלום של 0.92 קראט! לכן, חיתוך היהלום האידיאלי נחשב יקר יחסית, כיוון שבעל היהלום מתמחר את הפסד החומר הרב.
כיצד נדע אם חיתוך היהלום אכן במידות אידיאליות? על מנת לדעת זאת, ראשית עלינו לדעת את כל נתוני פאות היהלום; זוויות הכתר (ה"למעלה" בלשון המקצועית) , זוויות הפוויליונים (ה"למטה" בלשון המקצועית), גובה האבן; יחס קוטר האבן לגובהה הכולל; ה"רונדיסט"; וכאמור - גודל הלוח. כאשר כל הפרמטרים האלו ידועים לנו, נוכל לדעת האם חיתוך היהלום הוא אידיאלי. כמו כן, חשוב מאוד שליהלום תהיה תעודה ממעבדה ולא תעודה של החנות עצמה. בתעודה, יש אזכור למידות היהלום, וגם יש דירוג לחיתוכו , על פי הסטנדרטים של אותה מעבדה. המלצתנו היא תמיד להסתכל על כל הנתונים, אך לרוב מספיק להסתכל בתעודה על השורה שבה כתוב : "CUT". אם חיתוך היהלום הוא אידיאלי, יהיה כתוב שם : Excellent .
לסיכום:
למדנו שחיתוך היהלום האידיאלי תלוי ביחסים בין פאות היהלום, אשר הינם חשובים ביותר על מנת שנקבל את האפקט שמלכתחילה רכשנו בעבורו את היהלום - הוא אפקט החזר האור (הנצנוץ / הבוהק / הברק). כאשר מתפשרים על יהלום שאינו בחיתוך אידיאלי - יש להביא זאת בחשבון, ולהבין מדוע יהלום אחד בוהק יותר מחברו, וגם מדוע 2 יהלומים במשקל דומה, צבע וניקיון דומים, אינם מתומחרים באותו ערך.
כמו כן, חשוב לציין שהסטנדרט אינו זהה ואבסולוטי והוא שונה מעבדה למעבדה ומדינה למדינה, אך יחד עם זאת הוא דומה מאוד וההבדלים יחסית זניחים.